Widzę, że na forum sami obcojęzyczni. Na stronie LT było napisane, że można kontaktować się na forum także po polsku, więc mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie.
Problem:
Program online i wtyczka zainstalowana w Libre Office podkreślają sformułowanie mimo wszystko jako błędne.
Wyjaśnienie:
Konstrukcja mimo wszystko wymaga dopełniacza. Forma poprawna według tej reguły powinna brzmieć mimo wszystkiego, ale nie jest to poprawne sformułowanie. Mimo wszystko jest wyjątkiem.
Uzasadnienie:
Powołam się na poradnię językową PWN i wypowiedź prof. Mirosława Bańko.
“Mimo i pomimo w zasadzie rządzą dziś dopełniaczem, jedyne wyjątki to (po)mimo to i (po)mimo wszystko” (11.03.2003)
“Przyimek mimo (podobnie pomimo) zasadniczo łączy się z dopełniaczem, np. «Mimo deszczu poszliśmy na spacer». Dawniej łączony był z biernikiem, czego pozostałością są używane do dziś konstrukcje mimo to i mimo wszystko, np. «Padał deszcz. Mimo to poszliśmy na spacer»” (17.01.2009)
Proszę o poprawę tego problemu. Z góry serdecznie dziękuję!
Jestem w kropce. Rzeczywiście teraz LT nie podkreśla sformułowania mimo wszystko. Dałabym sobie rękę uciąć, że jeszcze do niedawna każde zdanie z mimo wszystko musiałam dodawać do ignorowanych wyjątków. Czy możliwe, że ktoś już uprzedził odpowiedź na moje pytanie i poprawił ten błąd? Będę śledziła ten wątek i jak tylko pojawi się jeszcze kiedyś u mnie ten błąd, na pewno podam konkretny przykład.
“Zauważ, że sporo prawdy jest w tym, że nieodpowiednie kosmetyki mogą skutecznie zaburzyć prawidłowe funkcjonowanie rzęs. Nie będziemy wyolbrzymiać problemu, bo każdy ma zupełnie inne predyspozycje i u każdego przedłużanie, zalotka albo maskara będą działać inaczej. Faktem mimo wszystko pozostaje, że ten produkt jest lepszy.”
Korekta LT w Libre Office podkreśla i stwierdza, że “przyimek wymaga biernika”.
Kolejny przykład, kiedy LT podkreśla sformułowanie mimo wszystko:
“Dziennikarstwo nie powinno być wykładane na uniwersytetach, ale mimo wszystko fajnie było uczyć się tego zawodu przez trzy lata”
Tak, teraz rzeczywiście się zgadza – był drobny błąd w ujednoznacznianiu form gramatycznych, już to poprawiłem, od jutra powinno być poprawnie (online, potem będzie w kolejnym wydaniu).
Bardzo dziękuję za uwagę, takie się bardzo przydają!